Lyden av stillhet

Stillhet. Et ord som stresser, skaper lengsel, gir indre ro eller rastløshet. Men kanskje det likevel er et viktigere begrep enn noensinne.

«Det vil komme en tid da mennesket vil måtte bekjempe støy like ubønnhørlig som kolera og pest», skal bakteriolog og nobelprisvinner Robert Koch ha uttalt.

Hvorfor er det et problem? Er ikke støy bare et ord som stillfarne og introverte personer bruker om det som er hyggelig sosialt fellesskap, artig underholdning eller en tilværelse der det «skjer ting»? Tja.

«I stillhet og tillit skal deres styrke være», sier Gud i Jes 30, 15.

Kanskje stillheten er mer nødvendig enn vi aner.

Tomas Sjödin har skrevet en nydelig bok, Lyden av stillhet. Her sier han blant annet: «Jeg tror på ramme alvor at å gjenskape den ytre og indre stillheten, kan være redningen for våre liv, for vår framtid. Det er et svulstig utsagn, men jeg tenker slik fordi en hel del forstand, visdom og mot springer ut fra stillheten. Tilsvarende virker det som om en hel del av vår tids vanvidd springer ut fra støy og hastverk og mangel på virkelig lytting.»

I stillheten skaper vi rom for tilstedeværelse. I eget liv. I møte med andre. I møte med Gud. Kanskje det er derfor vi ofte velger støyen. For da slipper vi å forholde oss til det som er vanskelig. Men da er faren stor for at vi også går glipp av møtene med Han som ikke blander seg inn i støyen som roper «Løp og kjøp!», «Se hva som skjer!», «Ikke gå glipp av …». I stedet venter han til vi er stille nok til å høre hans varsomme stemme. Og der, i stillheten, vokser tilliten frem.

«Jeg tror en av de største truslene mot åndelig fordypning og modning staves distraksjon», skriver Sjödin. Det er ikke vanskelig å skrive under på. Men det er like vanskelig å beskytte seg mot det. Mobilen sender ut pushvarsler. TV-en lokker med nye serier. Sosiale medier krever oppmerksomhet og nye oppdateringer. Frykten for å gå glipp av noe har fått et eget begrep: FoMO (Fear of Missing Out), mens vi nok i større grad er skapt for å kjenne på JoMO (Joy of Missing Out).

I uka før påske inviterer vi i Tro & Medier til Skjermfri uke. Dette er en uke der vi slår av skjermene etter jobb og skole. Det kan være vanskelig og krevende – men min erfaring er at etter et par rastløse dager, senker freden seg i hjemmet og i hjernen. Det anbefales varmt!

Lyden av stillhet er strengt tatt ikke primært en bok om stillhet, men om bønn. «Stillheten er ikke målet. Gud er målet», skriver Sjödin. Dermed er det ikke snakk om en indre feelgood, men om å skape rom til å være hos ham som elsker oss og vil fylle oss med hans godhet, nåde og kraft. For meg personlig er Lyden av stillhet en av de vakreste og viktigste bøkene jeg har lest på lenge.