En perle av en bok

Vi tenker ofte at det er tykke bøker som har størst verdi. Særlig hvis de har stive permer. Da kan de også vare lenge.

Men slik er det ikke alltid. Jeg har kjøpt en flis av en bok i Bergen Kristne Bokhandel. Et lite hefte på rundt 70 sider. Dette heftet vil følge meg et år fremover. Og jeg vet at jeg vil bruke det hver dag.

Det er «Bibelleseplan 2024» jeg snakker om. Jeg har brukt Bibelselskapets bibelleseplan tiår etter tiår. Den har hjulpet meg til å lese et ord fra Bibelen hver dag. Bibeltekstene vi anbefales å lese er korte. De har et poengtert innhold og har noe til ettertanke.

Selv leser jeg bibelordet på morgenkvisten. Vitaminer ovenfra er gull verd. Nettopp om morgenen har jeg ro til å lese og ro til å formulere noen bønner.

De fire B-ene

I det kristne skolelaget lærte vi noe om de fire B-ene. Bibellesning, bønn, brodersamfunn og brødsbrytelse. Gjennom årene har jeg forstått at broder- og søstersamfunn er like verdifulle. Vi har alle noe å gi hverandre. Og nattverden minner meg så konkret om Guds nåde.

Skal kirken og de kristne organisasjonene eksistere, er de helt avhengig av at vi leser ord fra Bibelen og ber bønner. De er helt grunnleggende kraftkilder. Derfor anbefaler jeg «Bibelleseplan 2024».

Så er jeg imponert over Lunder og Luther Forlag som har gått sammen om å utgi en rekke av den britiske forfatteren C. S. Lewis bøker. Noen har ikke vært oversatt til norsk før, andre har fått en ny språkdrakt. C. S. Lewis er særlig kjent for Narnia-bøkene. Mange, verden over, har lest dem.

Bønn

Selv har jeg kjøp boken «Om bønn». Den ble første gang utgitt på norsk av Atheneum Forlag i 1984. Katrine Masvie har revidert oversetttelsen.

Boken inneholder 22 brev om bønn. C.S. Lewis skriver til sin unge venn og berører ulike sider ved bønnens vesen.

Jeg har nå lest halve boken, men må innrømme at den ikke helt har grepet meg. Her er for mye prat og lite konkret innhold jeg kan ha nytte av i min hverdag. Men kanskje er det slik, at den siste halvdelen er den beste.

Og jeg vil lese flere av C.S. Lewis bøker. Hans bøker fortjener å bli lest.

I en mørk del av året er bøker lyspunkt.