På hjertet

En sommer til fordypning. 

Det var det det skulle bli. Flere ukers ferie med et kobbel av barnevakter og et tårn med bøker. Jeg så fram til det som om jeg skulle på retreat, alene, men likevel sammen med mine små fine. Det beste fra to verdener! Hélas. Som klokere hoder enn mitt kunne forutsett: Stillheten møtte motstand også i ferien. Litt sykdom hos barn og mor i tillegg? All tenkning rant vekk i en strøm av snått og tårer.

Tårnet jeg hadde sett slik fram til (som altså forble urørt) var dette:
Møte med mysteriet – et håp for jorden av Hans Hellighet Bartolomeus, den ortodokse patriarken. En halvlest og langt fra ferdigtygget godbit om kristen tenkning og miljø. Hvordan skal vi forholde oss til klimakatastrofen? Finnes det et annet svar enn «Himmel og jord skal brenne»? Jeg kjøpte boken for å finne svaret (et annet svar, altså), men fikk det ikke uten å måtte tenke selv. Tvert imot ble jeg konfrontert med klimasak som en del av grunnleggende kristen helhetstenkning. Denne var på toppen av listen min!
Praying the Psalms of Jesus av James Sire. En bok som kombinerer Sire og salmene aka tidebønn? Denne boken har ropt på meg i lange tider. Kom! Les! Og jeg scroller og scroller på andre greier. Det er jo ikke annet enn flaut. Sire, jeg kommer snart!
Sommerlys av Jon Kalman Stefansson. God (sies det) skjønnlitteratur i pocketformat. Slikt smaker ferie. Så den måtte være med.
Store utforskere! -Donaldpocket. Fordi noe lesing i tilnærmet bokform skulle jeg i alle fall sikre meg! Donaldpocket har tidligere vært en siste skanse, og sikret meg lesing for eksempel en sløv, varm, gravid sommer. Dessuten er Donald barndom og ferienostalgi.

Med et slikt mikrobibliotek følte jeg meg godt rustet. Varierende skriftstørrelse, ulik tyggemotstand. Men det hjalp altså ikke. Listen over det jeg faktisk har fått lest, ser ganske annerledes ut:
• Facebook- og insta-feeden min,
• pent.no,
• Nrk.no,
• …og annet av tilsvarende kvalitet og tilgjengelighetsgrad.

Men, til slutt, tre små innslag med substans:
Harvestmagazine.no. Det var noe med tilsvarende tilgjengelighetsgrad. Når man er på et forsøksvist mørklagt soverom på 4 timen med ikke-sovende barn, og resten av flokken samles for spill, mat, den gode samtalen… Da trenger man noe lett tilgjengelig som kan gjemmes under dynen og distrahere meg fra leggingens frustrasjon. Harvest er en svært god oppgradering fra Facebook for dette formålet!
• «Bibelboka vår», som Johannes (3) kaller den. Takk til barns urokkelige krav på ritualer. Og denne bibelboka vår er ganske spektakulær. Den heter «Bibelen forteller om Jesus», og den viser nettopp det: At GT peker på Jesus. Nydelige illustrasjoner. Et funn, en god hjelp.
• Strek. Nyeste nummer av dette vakre magasinet har tema: bønn. Jeg har grått mens jeg har lest. Les og bli glad! Klok! Kanskje til og med velsignet.

I morgen reiser vi bort på nytt. Denne gang uten tårn?