Av og til er det godt med det langsomme. Det som krever uavbrutt oppmerksomhet over tid, som ikke forstyrres av pushvarsler fra Snapchat eller VG-appen.
Til daglig leder jeg medieorganisasjonen Tro & Medier, som ønsker å gjøre Jesus synlig på alle medienes områder. Dermed må jeg – og vi som organisasjon – være påkoblet en arena der endringer skjer fort. Det som var mediebildet i går, kan være helt forandret i morgen. Og dersom vi skal nå ut med verdens viktigste budskap, må også vi leve i denne endringen – for å bringe det tidløse inn i vår tid.
Samtidig ser jeg også noen av baksidene ved det raske, der hverdagen blir oppstykket gjennom de stadige nye inntrykkene som krever vår oppmerksomhet. Det som da gjerne lider, er tilstedeværelse, refleksjon og modning, prosesser som ikke kan gå raskt, men som krever tid.
I boka «Søppel: avfall i en verden av bivirkninger» skriver Thomas Hylland Eriksen:
«Det er mye som kan gjøres raskt, men det finnes også ting som bare kan gjøres langsomt. Å tenke, for eksempel. Eller å gjøre en helhetsvurdering av et felt, legge opp en langsiktig plan eller skrive en grundig rapport. Eller for den del å være gift. Eller å dyrke en ask fra stikling til klatretre. I informasjonssamfunnet er det verdens minste problem å gjøre ting fort; det er verre med det langsomme.» (min kursivering)
Derfor vil jeg ta til orde for å finne lommer i livet der tiden tas tilbake, der hvilepulsen gjenfinnes.
For noen gjøres det gjennom å skape skjermfrie soner eller perioder i hverdagen. Hvis du er en av dem som trenger det, her er noen råd:
· Slå av pushvarsler på mobilen.
· Avinstaller appene for de sosiale mediene som stjeler din oppmerksomhet.
· Bestem deg for tidspunkt på dagen der du sjekker sosiale medier – ikke gjør det kontinuerlig gjennom dagen.
· Gjør gjerne skjermen på smarttelefonen sort-hvit. Det gjør den mindre tiltrekkende.
· Fyll skjermpausene med noe godt.
For andre tas tiden tilbake gjennom å invitere venner eller familie til en kopp kaffe eller kveldsmat. Ikke legg lista så høyt at det blir stress, men gled deg over fellesskap, samtale og tilstedeværelse. Og la det gjerne være en mobilfri sone!
En av mine beste arenaer for hvilepuls, er i ei god bok. Da konsentreres oppmerksomheten om teksten, gjerne en historie som drar meg inn i en annen verden – som på sitt beste utvikler min forestillingsevne, øker min forståelse av mennesker og gir meg nye perspektiv på livet. I tillegg tror jeg bøker kan gjøre oss til bedre lyttere, da vi lærer oss å lytte til en annen persons perspektiv uten mulighet til å bryte inn med alt vi skulle ha lyst til å si.
Derfor: Kan jeg få dele to boktips på veien?
Legenden om Narnia – C. S. Lewis
En av mine favorittbøker, eller mer korrekt: syv av mine favorittbøker, er Legenden om Narnia av C. S. Lewis. Jeg har lest dem flere ganger, og blir like begeistret hver gang. På den ene siden er bokserien eventyr og spenning, magi, fauner og troll. Samtidig har Lewis klart å skrive bøkene med en rekke vakre allegorier til den kristne tro, om det er skapelsen i første bok (helt nydelig beskrevet), den uskyldiges død for menneskenes synder i Løven, heksa og klesskapet eller Eustaces dåp i Reisen til det ytterste hav – etter at han først selv hadde mislykkes med å gjøre seg ren på egenhånd. Denne fortjener å bli lest igjen og igjen!
Bare én Gud? – Nabeel Qureshi
«I denne boken håper jeg å vise at forskjellene mellom islam og kristendom har store konsekvenser, og at historiske bevis sterkt støtter de kristne påstandene», skrev Nabeel Qureshi i denne boka. Her presenterer han sin granskning av disse to religionene, en granskning som var mer enn en filosofisk og intellektuell øvelse. Det handlet om hva han skulle bygge livet på. Vel verdt å lese! Om du ønsker å lese hans troshistorie, er den gitt ut i boka, «Søkte Allah, fant Jesus» (står høyt oppe på min leseliste!).
Listen kunne vært mye lenger. Bøker handler jo også om smak og behag. Og, som en har sagt: Det viktigste med en bok, er ikke de tankene den inneholder, men de tankene den skaper. Så finn gjerne frem en bok, nyt langsomheten, la tankene stimuleres til å tenke nye, gode tanker. Så anbefaler jeg gjerne en rute eller tre med sjokolade på veien.