Noen bøker tar jeg frem og leser igjen og igjen. De fleste av dem har korte kapitler. Jeg leser dem om kvelden eller når jeg våkner midt på natten og ikke får sove. «Det skal merkes at vi lever» er en av bøkene jeg har gledet meg over de siste ukene.
Boken er en samtalebok der redaksjonssjef Karen Thisted samtaler med dikteren Benny Andersen og presten Johannes Møllehave. De to leker med ord og uttrykk. Slikt blir det dyp livsvisdom av. Møllehave forteller at han leste Søren Kierkegaard. Da gikk det opp for ham og hans medstudenter at å studere ikke var å lese tekster. Det var å finne ut av livet.
Benny Andersen skrev en gang diktet «På det våte». Han avslutter det på følgende måte: «Som sagt er livet en gave, men jeg har aldri kunnet få meg til å åpne den riktig, bare pillet litt. Det kunne jo være alt mulig. Jeg har alltid hatt mitt på det våte».
Johannes Møllehave sier: «I mitt religiøse språk er en ny dag en nåde. Det er en gave, for jeg har jo ikke krav på en ny dag. Ingen har krav på en ny dag, men man får en ny dag. Det er for meg en meget stor ting».
Jeg leser også «Gledens Gud» av Karsten Isachsen. Han skriver: «Den dypeste kilden til livsmot tror jeg må være en helt grunnleggende livstakknemlighet». I et annet kapittel skriver han «Jeg synes du skal bli en storforbruker av Guds nåde, bruk den ofte og bruk den mye. Han forteller også at Mark Twain er gang har sagt at hemmeligheten bak suksess, er hardt arbeid. Det er derfor det er en hemmelighet for de fleste».
Har du ikke tatt vare på gamle bøker, kan du lete i Bergen kristne bokhandels antikvariat.
I januar kjøpte jeg Hans Johan Sagrustens bok «Johannes openberring. Ein samtidsvisjon». Mange strever med å forstå Johannes åpenbaring. Sagrusten åpner den på en dempet måte. Han siterer Johannes Åpenbaring 3, v. 20: «Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg». Jeg husker ennå hvordan Ole Hallesby i boken «Fra bønnens verden» knyttet kunsten å be til nettopp dette ordet. Å be er å åpne opp for Gud.
Sagrusten siterer Per Lønning: « Foregår det ikke hver eneste søndag formiddag en stille folkeavstemning? Dersom alle tok det med kirkegangen som jeg, hva da med kristendommen i morgendagens Norge?»
Vi styrker stadig vår livsvisdom ved å lese!